אשטנגה יוגה

אשטנגה יוגה היא שיטה עתיקה ודינמית שפותחה ע״י שרי קיי פטאהבי ג׳ויס (1915-2009).
השיטה המסורתית מועברת לפי ה״פאראמפארה״ (Parampara), העברת ידע ללא הפרעה מהמורה לתלמיד. אשטנגה יוגה מסורתית מושתתת על שיטה זו ומחוייבת להוראה הבסיסית שלה. שרי קיי פטאהבי ג׳ויס למד את השיטה הזו משרי טרימולאי קרישנהמאצ׳אריה אבי היוגה המודרנית, שהיה תלמידו של ראמה מוהן בראמהצ׳אריה. ההוראה של פטאהבי ג׳ויס עברה אל נכדו וממשיכו ר. שאראת ג׳ויס (1971-2024) .
השיטה מבוססת על רצף קבוע של תנוחות (אסאנות) המשולבות עם טכניקת נשימה מיוחדת (אוג׳אי פראניאמה), וריכוז המבט (דרישטי).
בשיטת האשטנגה יוגה ישנן כשש סדרות, כאשר כל אחת קשה ומאתגרת יותר מהקודמת. בכל סדרה רצף התנוחות הוא קבוע, כאשר מתקיים סינכרון של הנשימה עם כל תנועה (שאיפה או נשיפה) לפי ספירה קבועה.
ההתקדמות בסדרה הראשונה ובשאר הסדרות היא הדרגתית ואינדיבידואלית, תלמידים מתקדמים לתנוחה הבאה רק לאחר שליטה בתנוחה הקודמת.
לפי המסורת נהוג לתרגל מדי יום כשש פעמים בשבוע, עם יום מנוחה קבוע בשבת ובימי ירח מלא וירח חדש. נשים בזמן ווסת נחות ביומיים שלושה הראשונים לווסת (Ladies holiday).
שלושת המרכיבים העיקריים בשיטת תירגול האשטנגה יוגה נקראים ״טרישטנה״:
- אסאנה (תנוחות)
- פראניאמה (שליטה בנשימה) – נשימה דרך האף עם כיווץ קל של הגרון, היוצרת צליל של אוקיינוס שקט.
- דרישטי (מיקוד נקודת המבט) – נקודת מיקוד מבט ספציפית לכל תנועה ותנוחה,אשר מסייעת בריכוז ומובילה למצב מדיטטיבי.
שיטת האשטנגה יוגה ידועה כשיטה מאתגרת פיזית ומנטלית, המפתחת כוח, גמישות וסיבולת. השיטה מדגישה את חשיבות התירגול הקבוע והמסירות כדרך לטיהור הגוף והתודעה.

פירוש השם ״אשטנגה״ היא מילה בשפה הסנסקריט המורכבת משני חלקים: ״אשטה״ (Ashta) – שמונה, ו״אנגה״ (Anga) – איברים או שלבים. לכן המשמעות המילולית של ״אשטנגה יוגה״ היא ״יוגה של שמונת האיברים״ או ״יוגה של שמונת השלבים״.
השם ״אשטנגה יוגה״ מקורו בטקסט עתיק בפילוסופיה ההודית – ״היוגה סוטרות״ של פטנג׳לי. בטקסט זה, פטנג׳לי מתאר את שמונת השלבים או״האיברים״ של היוגה:
1.יאמה (Yama) – כללי התנהגות אתיים.
2.ניאמה (Niyama) – משמעת עצמית והתבוננות עצמית.
3.אסאנה (Asana) – תנוחות הגוף.
4.פראנאיאמה (Pranayama) – שליטה בנשימה.
5.פראטיאהרה (Pratyahara) – שליטה בחושים.
6.דהראנה (Dharana) – ריכוז.
7.דהיאנה (Dhyana) – מדיטציה.
8.סמאדהי (Samadhi) – הארה או איחוד עם האלוהי.
חשוב לציין כי למרות ששיטת האשטנגה יוגה המודרנית, כפי שפותחה על ידי שרי קיי פטאהבי ג׳ויס, מתמקדת בעיקר באסאנות (תנוחות) ובפראנאיאמה (שליטה בנשימה), השם עצמו מתייחס למערכת הפילוסופית הרחבה יותר של פטנג׳לי, ותרגול האסאנות הוא חלק מדרך רוחנית רחבה יותר ועם זאת הכרחית על מנת להתחיל להבין את יתר השלבים.
אף על פי שתירגול האשטנגה יוגה נראה בעיקר תירגול פיזי, הוא תירגול רוחני בעל רבדים רבים, מה שניתן להתחיל לחוות ולהבין אך ורק מתוך התנסות בתירגול יומיומי לאורך זמן וללא הפסקות.
_
תרגול האשטנגה יוגה היומיומי לאורך זמן יכול להשפיע באופן משמעותי על חיי היומיום שלנו ולסייע לנו מבחינות רבות.
התרגול הקבוע מפתח משמעת עצמית חזקה שמשתקפת בכל תחומי החיים, ועוזר לאזן מצבי רוח ולהתמודד טוב יותר עם אתגרים ריגשיים. התירגול מגביר את המודעות לגוף ולנפש, מחזק את היכולת להיות נוכחים ברגע, ומלמד לקבל אי נוחות זמנית, מה שמסייע בהתמודדות עם כאבים פיזיים וריגשיים. ההתקדמות האישית בתרגול מובילה לגישה חיובית יותר כלפי אתגרים בחיים.
התרגול מגביר את הגמישות הפיזית, שמתורגמת גם לגמישות מחשבתית והסתגלות טובה יותר לשינויים.תרגול קבוע מחזק את הגוף ואת המיינד, מפחית כאבים כרוניים ומשפר את הבריאות הכללית.
טכניקות הנשימה והמדיטציה מסייעות להתמודד טוב יותר עם מצבי לחץ יומיומיים, והדרישה לריכוז בזמן התירגול משפרת את היכולת להתמקד.
תירגול קבוע משפר את היציבה, מה שמשפיע על הביטחון העצמי והופעה כללית.
לאורך זמן, התרגול יכול להוביל להתפתחות רוחנית ולתחושת משמעות עמוקה יותר בחיים.
תרגול האשטנגה יוגה היומיומי הוא השקעה ארוכת טווח בבריאות הפיזית, הנפשית והרוחנית. ההשפעות שלו מצטברות ומעמיקות עם הזמן, מה שהופך אותו לכלי רב-עוצמה לשיפור איכות החיים.


